İyi Yemek Felsefesi
Yemek yeme alışkanlıklarımızın evrildiği günler yaşıyoruz. Bu değişim, son dönemlerde lezzetle birlikte daha yeşil ve daha sağlıklı yemeklerin tercih edilmesi ile öne çıkıyor. Özellikle sağlık, öz saygı ve doğallık gibi insani değerlerin pandemi döneminden sonra hatırlanması ile yemeğe olan saygımız artıyor ve bilinçli tüketici olma yolunda yürüyoruz. Bu olguları hayatımızın her yönünde öne çıkarma gayreti ile yediğimiz yemeklerin farklılaşması gibi yemeklerin topraktan tabağa tüm yolculuğu ile de ilgilenmeye başladık. İyi yemek anlayışı hayatlarımıza adapte oluyor. Peki iyi yemek yeme felsefesi nedir?
Ne yersek oyuz!
Alman asıllı filozof Ludwig Andreas Feuerbach’ın da söylediği gibi, insan ne yiyorsa, odur. Öyle hisseder ve öyle de yaşar. İyi yemek felsefesi, temelini yiyeceklerin bir ayna olduğu fikrine dayandırıyor. Yemek bir ihtiyaç olmak ve aynı zamanda keyif alma duygumuzu tatmin etmekle kalmıyor; yaşam standartımızı, sağlığımızı ve sosyal hayatımızı oldukça etkiliyor. “Ne yersek oyuz” sözü tam burada anlamlanmaya başlıyor ve doğruluğunu kanıtlıyor. Yiyecekleri bir etiket altında toplamadan, topraktan tabağa kadar yolculuğunu bildiğimiz bu sayede bize iyi geleceğini bilerek yediğimiz yemekler hem mental sağlığımızı hem de biyolojik dengemizi pozitif yönde etkiliyor.
Yiyeceğin İlacın, İlacın da Yemeğin Olsun
Vücudumuzun neye ne zaman ihtiyacı olduğunu bilmek, iyi yemek için önemli bir nokta.. İhtiyaçlarımız doğrultusunda doğru zamanlama ile yemek yeme düzenimizi planlamak sindirim sistemimize yardımcı oluyor. Ve tabii zamanlamanın yanında iyi yemek için dikkat etmemiz gereken farklı noktalar var. Yemek, başlı başına bir ilişkidir. Bu ilişkiye ne kadar zaman ayırdığımız, nerede ve nasıl zaman ayırdığımız hayatımızı müthiş bir yönde etkileyip bizi dinginleştirebilir veya olumsuz yönde etkileyip yediğimiz yemekler gibi karmaşık ve hızlı tüketilebilir bir hale getirebilir. Vücudumuz yediğimiz yemek, yaşadığımız toprak, sosyal çevremiz ve ülkemizin tarımsal özelliklerine göre evrilen ve etkilenmeye açık bir sistemdir. Vücudumuzu ve dolayısıyla mental sağlığımızı olumlu etkileyecek yemekleri seçmenin belirli yolları var. Seçtiğimiz gıdaların mevsiminde ve yerinde yetişmesi en önemli faktör. Bunun dışında hangi şartlar altında yetiştiği, tedarik zincirinin nasıl oluşturulduğu gibi ahlaki değer yönlerini de değerlendirmeliyiz. Tedarik zincirinin kısa tutulduğu ve bu sayede karbon ayak izinin indirgendiği gıdaları tercih ettiğimizde doğaya ve değerlerimize pek çok yönden yarar sağlamış oluyoruz. Ayrıca, iyi yemek felsefesini benimsemek için, vücudunuzu dinlemeli ve kendinize lezzet alanları bırakmalısınız. Zevk ile yararı ayırarak yemek sırasında sadece yemeğe odaklanıp dingin bir şekilde sindirmelisiniz. Daha yavaş yemek aldığınız hazı artırarak aşırı yemeyi önleyecektir.
İyi yemek felsefesi, iç dünyamız ve dış dünya için gözetilmeli. Uzun, yararlı ve sağlıklı bir yaşam için yemeli, sürdürülebilir ve daha yeşil bir dünya için düşünmeliyiz.